sobota 20. října 2018

Dahlia plná třpytek




Dnes si ušijeme zajímavý quilt za pomoci hned několika šablon. 
Asi rok jsem si šetřila kolekci látek Artisan Spirit Shimmer a čekala na nějaký náležitě důstojný nápad pro zužitkování těchto látek, které jsou na mém žebříčku oblíbenosti hodně nahoře :-) Zkrátka a dobře mi bylo líto ty látky vyplácat na něco obyčejného. 

Pořídila jsem si novou šablonu na Dahlii a řekla si, že to je ono. Ale čím to ozvláštnit? Chce to nějakou borduru. A protože mě rovné šití nijak zvlášť nebaví, bude bordura ze spousty křivek. 

Na tomto quiltu použijeme několik druhů křivek. Počínaje vzorem Orange Peel, přes Wedding Rings po Dahlii. Dahlie už je dle mého patchwork s velkým "P" z ryzích křivek, které se dopasovávají do sebe ve dvou směrech. :-)) Krom jiného budeme borduru kompletovat "Y" švy. A dorazíme to lemováním oblých rohů šikmým proužkem. Jdeme na to?

Velikost hotového ubrusu bude 118x118 cm.

Spotřeba látek je následující:
- 2ks panelu s barevným přechodem 60 x 110 cm 
      ⟶ případně alternativa v metráži: 
             - tm. hnědá 45 x 60 cm 
             - sv. zelená 100 x 60 cm
- krémová - 120 x 110 cm
- květovaná - 80 x 110 cm
- tm. zelená - 120 x 110 cm
- výplň dle vašich preferencí, rozměr cca 125x125 cm
- látka na zadní stranu, rozměr cca 125x125 cm

Spotřeba je uvedená +/- na přesno, dle svého uvážení přidejte. Sama jsem díly s rozvahou skládala do sebe, ať mám co nejmenší možný odpad. (Nejvíce to bude poznat u trianglů Orange Peel a Wedding Rings, které jsem řezala z předchystaného pruhu o šířce rovné šířce šablony a skládala oblouky proti sobě. Aby dva tvary obloukem proti sobě vytvořily pravidelný obdélník. Odpadem je spousta lístků, které jsem si schovala na nějaký příští projekt.)



Látky 3+5 jsou ty moje panely složené světlou a tmavou stranou nahoru.


Z pomůcek jsem použila:
- šablony Liza Decor - Dahlia 16"
                              - Orange Peel 4"
                              - Wedding Rings 8"



- pravítko alespoň 8¹/₂" pro zarovnání bloků Orange Peel a WR (sama mám jedno menší a jedno větší. Výhodou je další dlouhé pravítko na zarovnávání dlouhých stran.)
- řezací kolečko malé na křivky a velké na rovné řezy
- ¹/₄" patku na patchwork



Protože se jedná o postup pro pokročilé, nebudu v návodu zabíhat do zbytečných detailů. :-))

Díly si řežte dle následujícího schématu a rozpočtu:



A - 12 ks tm. hnědá (z panelu)
B - 12 ks květovaná
C - 12 ks tm. zelená
D - 12 ks krémová
E - 12 ks, panel barvou i motivem blízký s dílem F
F - 1 ks 23x23", panel (není potřeba ho chystat rovnou na přesno, prozatím stačí čtverec o straně rovné šířce panelu, tj. 60 cm. Na přesný rozměr zarovnáme posléze.)
G - 2 ks 1"x 23", 2 ks 1"x 24¹/₂", tm. zelená
H - 5x5" 8 ks květovaná, 24 ks krémová (rozpulte úhlopříčně)
I - 16 ks květovaná, 32 ks krémová
J - 24 ks tm. zelená
K - 24 ks tm. zelená
L - 12 ks z panelu, světlejší
M - 24 ks z panelu, tmavší
N - 12 ks květovaná, 12 ks krémová
O - 1 ks 9x9", rozčtvrťte po obou úhlopříčkách, krémová
P - lem - 1¹/₂" x cca 5 m (pokud budete rohy quiltu dělat do oblouku, připravte si šikmý proužek)

Nejprve si připravíme látky na Dahlii. Začneme vyřezávat šablony A-E (1-5 originální značení šablon), od každé 12 kusů. Dávejte pozor, ať šablony neotočíte naruby. Vzor by pak nešel poskládat do tvaru jednotlivých oblouků. Díly B,C,D jdou skládat krásně nad sebe s minimálním odpadem! Využijte toho a pošetřete si látky :-) 

Dahlii si cvičně složte a začněte sešívat jednotlivé oblouky. Švové přídavky sežehlete k jedné straně.


Následně začněte sešívat oblouky do dvou polovin bloku. Já sešívám tak, že ten nový oblouk vkládám dovnitř oblouku předchozího a začínám šít od středu medailonu. Následně dlouhé švy sežehlujte směrem z oblouku ven. Dávejte velký pozor, aby na sebe navazovaly sousední díly přesně špičkami! 

Až budete mít připravené obě poloviny, sešijte je tak, že začnete uprostřed a budete pokračovat k jednomu okraji. Špendlíkem si přesně zafixujte průsečík ve středu a přešijte ho. Pokračujte směrem do okraje. Pak se vraťte zpět do středu a sešijte druhou stranu opět směrem do okraje. A je hotovo. Uprostřed v průsečíku je hodně vrstev látek, proto tento poslední šev bude potřeba rozžehlit, aby se zmírnila nevzhledná boule, která by byla patrná po dokončení quiltu.



Pak si z panelu připravíme podklad pod hotovou Dahlii. Vyřezala jsem čtverec o straně rovné kratší straně panelu, což je 60 cm. (Na 23" klidně zarovnáme posléze, je to v tuto chvíli jedno) Čtverec složte na čtvrtiny a překlady si přežehlete. Budeme do čtverce vyřezávat kulatý otvor pro všití Dahlie. Proto buďte přesné, ať je otvor opravdu uprostřed a nemáte např. látku složenou nepřesně. K vyřezání jsem použila šablonu na 8" rádius ze sady na Wedding Rings. Ale pozor, šířka šablony je včetně švových přídavků, které my mít nebudeme. Pečlivě si umístěte šablonu tak, aby na každé straně přesahovala ¹/₄" přes okraj látky. 

Tady se velice vyplatí řídit se pořekadlem: "Dvakrát měř, jednou řež" :-)))

¹/₄" přesah šablony přes okraj látky. Přesah musí být na obou koncích šablony!
Pokud přesah neuděláte, otvor bude velký a Dahlii tam nevšijete!




Jste-li si jistá, že je šablona umístěná správně, vyřežte oblouk. Kruh, který jsme odebrali, je odpadem a můžete jej použít pro jiný projekt, nebo z něj zakrátko nařežete díly do snubních prstenů.

Čtverec s dírou si našpendlete po obvodu Dahlie a přišijte dokola jako křivku. Žehličkou naznačené osy použijte k přesnému rozpočítání do čtvrtin vzoru Dahlie. Šev pak sežehlete směrem ven. 

Pokud kruh dokonale sedí, můžeme si oddechnout. Největší zkoušku máme za sebou a teď už to bude jen jednodušší :-)

Budeme šít borduru kombinací Orange Peel a Wedding Rings.


Nejprve si rozpočítejte a napárujte všechny bloky Orange Peel. 8 ks bloků květovaných a 16 ks krémových. Hotové bloky zarovnejte na rozměr 4¹/₂". Pokud jste zvládla sešít Dahlii, myslím, že není potřeba rozepisovat detailně šití jednoduchých křivek Orange Peel :-) 

Nyní se pustíme do šití Wedding Rings. Podle rozpisu si připravte všechny díly K-N a začněte sešívat podle tohoto postupu:


Po zkompletování prstenu přišijte z každé strany jeden trojúhelníkový díl "N", jeden květovaný a jeden krémový. 


Hotové bloky zarovnejte na rozměr 8¹/₂", dodržte ¹/₄" švový přídavek nad hranami prstenů.



Připravte si díly "H" a každý čtverec rozpulte po úhlopříčce. Následně začněte skládat každou stranu bordury zvlášť podle tohoto rozložení:



Pak sešijte postupně každý Orange Peel + dva trojúhelníky do velkého trojúhelníku. Zkompletujte bloky Wedding Rings s trojúhelníky Orange Peel do takovýchto tří dílů:  


Tři díly sešijte do celku. 
Stejně zkompletujte všechny 4 kusy bordury.

Vrátíme se ke středovému panelu s Dahlií. Pokud jste to ještě neudělala, zarovnejte jej na rozměr 23x23" a po obvodu našijte úzkou 1" borduru "G"

Vezměte si všechny 4 kusy naší široké bordury a stranu, která přijde přišít ke středovému panelu, zarovnáme na přesný ¹/₄" švový přídavek nad špičkami Orange Peel.



Borduru začněme přišívat technikou Y švů. Kompletace bude složitější na přesnost, protože se v jednom bodě nesejdou 3 švy, ale hned 5 a všechny by na sebe měly navazovat a setkat se v jednom bodě. No, hodně štěstí! :-)))

(Ale ne, nejsem zlomyslná. Jen vás chci donutit vystoupit z komfortní zóny a natrénovat zase něco nového, složitějšího. Bez toho se nikam neposuneme! :-) Takže s chutí do toho. Páráček to jistí ;-) )

Špička špendlíku na fotografii označuje bod prvního stehu. Bod najdete tak, že si ze dvou sousedních stran "odmyslíte" ¹/₄" švový přídavek. Můžete si jej třeba i označit tužkou. Následně je potřeba najít si ten bod i o vrstvu níže, tedy v rohu první úzké bordury a oba body přesně spojit špendlíkem. Už můžete šít, z bodu do bodu. U všech čtyř kusů bordury.


Právě máte ušito toto:


Y šev dokončete sešitím posledního švu. Zase si najděte bod odečtením švového přídavku. A hlídejte si ty špičky prstenů, také musí pasovat přesně k sobě.

Můj Y šev. Docela mi to k sobě sedlo :-)) Uf! 


Zbývá poslední úkon kompletace topu. Díl "O" rozřežte na čtvrtiny, tedy po obou úhlopříčkách a trojúhelníky doplňte rohy topu, které jsou doteď zkosené. Rozhodněte, jestli chcete mít quilt jako čtverec, nebo rohy zaoblíte. Já jsem udělala rohy zaoblené. V tuto chvíli nemusíte dělat ten oblouk úplně přesný, protože ještě se bude quiltovat a celý quilt se bude zarovnávat až na lemování.


Top si zkompletujte s výplní a spodní látkou dle vašich zkušeností a preferencí :-) Prošijte dle libosti...





Proquiltovaný sendvič po obvodu zarovnáme cca 1 cm nad špičky Orange Peel. Rohy buď nechte kolmé, nebo je zaoblete. Pro zaoblení si najděte šikovnou šablonu (já jsem použila talíř :-)) ) a všechny rohy seřízněte.





Nyní budeme lemovat. 
Z tmavě zelené látky si nadstavte pruh široký 1¹/₂" do délky cca 5 metrů. Případně si udělejte šikmý proužek, pokud děláte oblé rohy.

Já jsem to ošidila, šikmého proužku jsem si nachystala jen 4 krátké kousky nutné na 4 oblouky a nadpojovala jsem je s rovným proužkem na rovných stranách. Protože jsem chtěla, aby vzor na látce byl kolmo k ubrusu, čehož bych u šikmého proužku po celém obvodu nedosáhla. V těch obloucích to holt musím oželet, že to není všechno jedním směrem... 


Lem přišijte na rubovou stranu a nadstavujte pod úhlem 45 stupňů. Stejně tak spojte začátek a konec. Lem přeložte dopředu, zakládejte a přišívejte. 




A je hotovo!

Těším se na vaše fotografie hotových ubrusů! Budu velice ráda, když se se mnou podělíte o své úspěchy :-) 

PS: Protože dávám postup k dispozici zdarma, ocením, když jej nebudete dále využívat ke komerčním účelům.






Žádné komentáře:

Okomentovat