úterý 4. září 2018

Jednoduchý ubrus "Drážďanský talíř"

Dnes si ušijeme velice jednoduchý a přitom efektní ubus s motivem drážďanského talíře. Budeme si hrát s proužkovanými látkami, což nám nenáročný talíř pozvedne na vyšší, zajímavější úroveň. 





Velikost cca 65x65 cm.

Z pomůcek budeme potřebovat:
- 16° šablonu o velikosti 8" (já mám šablonu Liza Decor, pokud nemáte, můžete si rozměry vyhledat a snadno si ji narýsovat.)
- dlouhé pravítko
- řezák
- řezací podložku
- 1/4" patku na patchwork
- nůžky, špendlíky



- z papíru si vystřihněte šablonu na střed talíře. Do kružítka si nastavte poloměr 2¹/₈".


A z materiálu si nachystejte:

- 3 pestrobarevné proužkované látky, nejlépe z jedné kolekce, ať jsou si podobné.
Množství jednotlivých látek je následující:
  • 1. + 2. látka na talíř, 8" pruh od každé v celé šířce metráže (šířka metráže 110 cm je dostačující, zbude i na několik náhradních klínů)
  • 3. látka na borduru a lem, pruh 1¹/₂" v délce cca 230 cm na borduru a cca 280 cm na lem. Řežte kolmo k proužkům a do potřebné délky nadstavujte.
- látka na podklad pod talíř, cca 50x50 cm 
(Druhou možností je sešití plochy z menších kusů. Tuto možnost jsem použila já, protože jsem neměla tak velký kus odpovídající látky a musela jsem improvizovat z nedostatečně velkého pruhu látky. Nařezala jsem si 6 ks čtverců 7x7". Co s nimi dál ukážu níže v textu)
- stejná látka na druhou, vnější borduru, pruh 2¹/₄" x cca 280 cm
- látka na střed talíře, 4¹/₄" x 4¹/₄
- látka na spodní stranu, cca 70x70 cm
- sakon 80g/m², či jinou výplň, kterou máte raději. Velikost cca 70x70 cm.
- a nitě :-) 

Tip:
Pokud má ubrousek či ubrus splývat přes hranu stolu, je vhodné místo sakonu použít něco měkkého jako výplň. Alternativou k sakonu může být např. tenký fleece, který je měkký a ubrus bude díky němu splývavý. V tomto případě quiltuji jen top + fleece bez spodní látky.
Možností tenkých výplní je celá řada, určitě bude dobré je postupně vyzkoušet a zjistit, co bude vyhovovat právě vám.


Na kompletaci sendviče a quiltování budeme potřebovat:
- zavírací špendlíky
- quiltovací patku
- quiltovací rukavice
- nitě barevně odpovídající vašemu vkusu


Tak a jdeme na to :-) 

Látky na talíř jsem si přeložila napůl a položila na sebe. Řezala jsem čtvermo.


Pravítko jsem umístila šikmo, aby se protilehlé růžky dotýkaly okrajů látky. Na další klín jsem pravítko otočila. Takto nařežte celkem 5 klínů (5 klínů ve čtyřech vrstvách = 20 ks)






Nařezané klíny přeložíme podélně napůl líc na líc a horní okraj přišijeme k sobě. 


Po sešití odstřihneme růžek, klín obrátíme švem dovnitř a vyžehlíme.



Pak si cvičně složte celý talíř. Napárujte si klíny tak, aby po přiložení k sobě byly proužky obráceně - tedy aby tvořily obrácené písmeno "V". Páry začněte sešívat a švy rozžehlujte.




Až sešijete celý talíř, nachystáme si kroužek na střed. Ze čtverce látky o straně 4¹/₄" si podle šablony vystřihněte kruh. 

Jestliže si troufnete, našijte jej na talíř jako křivku. Kroužek složte na čtvrtiny a žehličkou je přežehlete - čtvrtiny zůstanou vyznačené a podle nich si našpendlete talíř, vždy 5 klínů mezi vyznačené čtvrtiny. Budete to mít přesně.

Pokud si netroufáte, kruh založte do rubu po celém obvodu o ¹/₄" švový přídavek (např. si vystřihněte druhou šablonu zmenšenou o švový přídavek a podle šablony přídavek přeložte a přežehlete) Založený kroužek si našpendlete na střed talíře a přišijte buď rovnostehem či aplikačním stehem. 

Nyní si nachystáme podkladovou látku za talíř. Pokud jste se rozhodla (či rozhodl :-)) použít podklad z jednoho kusu, začněte našívat borduru. Nejprve proužkovanou, pak druhou z podkladové látky.

Ostatní, kteří budou podklad sešívat, si nachystají 6 čtverců, o kterých jsem psala nahoře. Dva čtverce rozpulte na dva a dva obdélníky. Získáme tedy 4 čtverce a 4 obdélníky. Sešijte je dle tohoto schématu...


... a našijte dvě bordury. 

Nyní na podkladu vycentrujeme talíř a našpendlíme si jej. Začneme přišívat buď rovnostehem, nebo aplikačním stehem. 


Pokud chcete, můžete z rubu odstranit přebytečnou podkladovou látku. Třeba ji využijete na nějaké další drobnější projekty. 

Celý top vyžehlete a připravíme se na kompletaci sendviče a quiltování. Nažehlete si sakon na rubovou látku a zavíracími špendlíky spojte s topem. Nastavte si stroj na quiltování. 

Pokud přece jen místo sakonu použijete fleece, sešpendlete si jen zmiňované dvě vrstvy. Top + fleece.

Celý ubrus proquiltujte dle libosti. Pokud si netroufáte na volný quilt, prošijte např. nepravidelné geometrické obrazce klasicky rovnostehem. 



Po proquiltování ubrousek řezákem podle dlouhého pravítka zarovnejte na požadovaný rozměr a olemujte. O lemování jsem zeširoka psala v předchozím příspěvku o běhounu "Opilcova stezka". Pokud si lemování potřebujete osvěžit, nahlédněte do předchozího příspěvku. 

Přeji mnoho úspěchů v tvoření a budu velice ráda, když se mi pochlubíte svým hotovým výrobkem. 

PS: Protože dávám návod k dispozici zdarma, ocením, když jej nebudete užívat ke komerčním účelům.


Žádné komentáře:

Okomentovat