středa 24. července 2019

Obal na turistický deník

Možná jste zapálení turisté a možná si během cestování kupujete turistické vizitky a lepíte si je do deníčku. Moje kamarádka tou zapálenou turistkou je a chtěla po mně ušít hned pět obalů. Když už jsem tedy vymýšlela celý postup, rozhodla jsem se dát dokupy návod pro vás. Krom jiného i pro mě, až si za rok někdo vzpomene a bude chtít další, tak ať nemusím pracně ty rozměry vymýšlet znova :-))



Odbočme tedy na chvíli od patchworku. I když také by se dal použít. Pokud použijete místo vnější látky nějakou patchworkovou techniku, také by to obalu slušelo :-))

Bude na něj potřeba:
- pruh látky d. 20 cm v celé šíři 130 cm+
- ronar 20x40 cm
- magnetické zapínání - 1 sada
- provázek 15 cm dlouhý
- zip 20 cm dlouhý, já mám z metráže
- šikmý proužek cca 120 cm x 4 cm
  pokud si šikmý proužek budete vyrábět, je dostačující udělat jej ze čtverce 25x25 cm

- plastové kolíčky na lemování šikmým proužkem. Jsou šikovné, ale ne nezbytné.
- páráček na prořezávání dírek na zapínání


Z látky si nařežte:
- dva kusy 20x40 cm, lícová a rubová látka obalu
- klopa 1 ks, 18x20 cm
- druhá klopa 1 ks 20x20 cm
- dva díly na kapsičku se zipem, 1ks 3,5x20 cm a 1ks 6x20 cm


Látku 20x40 cm určenou na vnější stranu si vyztužte ronarem.



Čtverec 20x20 cm, ze kterého má být klopa, přeložte lícem na líc a sešijte v okraji s 1cm švovým přídavkem. Přídavky rozžehlete, ale opatrně, ať si nepřežehlíte celou klopu, resp. nevytvoříte si nechtěně přežehlené okraje


Klopu obraťte, šev natočte někde k okraji a klopu nyní přežehlete. Druhý díl látky 18x20 cm přeložte napůl rub na rub a přežehlete. Nyní máte dvě stejné klopy 9x20 cm. Obě přešijte podél budoucího viditelného okraje na šířku patky a zpevněte tím okraj.


 Jedna je otevřená a druhá uzavřená.

Na zip si přišijte oba proužky. 3,5x20 a 6x20 cm. Já přišiji látku na zip líc na líc, látku roztáhnu a prošiji po lícové straně ještě jednou. Okraje entluji.


Oba volné dlouhé okraje kapsičky založte asi 5 mm do rubu a přežehlete.

Vezměte si vyztuženou látku 20x40 cm a vyznačte si na ní 10 cm od kratšího okraje značku jako začátek zaoblení.



Podélně přeložte napůl a vytvořte oblouk. Buď od ruky, nebo si obtáhněte nějakou šablonku. Třeba talířek apod. Oblouk obstřihněte. A stejný i na druhé, nevyztužené látce 20x40 cm



Ronar z odstřiženého rohu si dejte bokem, ještě ho využijeme.

Dejte si nevyztuženou látku rovným okrajem vlevo a naskládejte si na něj klopy a kapsičku. Vlevo klopu s volným okrajem, doprostřed klopu se začištěnými oběma okraji a do prava kapsičku užším proužkem ke klopě. Rozměrově se držte obrázku s metrem. Metr je přiložený k levému okraji. Uznávám, že v tom vzoru látky se špatně orientuje. Snad to zvládnete bez potíží :-)


Nyní přišijte rovnostehem pravý okraj začištěné klopy a oba dlouhé okraje kapsičky.
Kapsičku přistřihněte podle oblouku. Oblouk by neměl zasahovat do zipu.

Volné místečko vpravo vedle kapsičky nyní využijeme pro umístění magnetického zapínání. Kapsička až do konce oblouku by asi vypadala lépe, nicméně jsem se chtěla vyhnout právě zapínání na kapsičce. Najděte si střed a udělejte značku asi 1 cm od okraje kapsičky. Podle podložky zapínání si udělejte dvě rysky na budoucí proříznutí.


Vezměte kousek ronaru z odstřižených rohů. Já jsem ho prostě sloupla z látky, vystřihla čtvereček asi 2x2 cm a nažehlila ho do rubu přímo pod nakreslené značky. Opatrně prořízněte páráčkem dva otvory na prostrčení zapínání. Prostrčte hroty magnetu, nasaďte podložku a hroty roztáhněte.


Na druhý díl zapínání si vezměte vyztuženou vnější stranu obalu. Najděte si místo 8 cm od hrany a uprostřed.

Udělejte si stejné značky a nasaďte druhý díl zapínání.

Sešpendlete si k sobě obě látky 20x40 cm, vyrovnejte a přišpendlete vše, co zatím není přišito. Levou klopu a provázek. Provázek jsem z obou stran opálila zapalovačem, přeložila napůl a přišpendlila na místo, kde se bude obal ohýbat kolem hřbetu deníčku. Což je 13,5 cm od rovného kraje. Je vše na svém místě? Dobře, teď už jen budeme lemovat.

Pokud nemáte šikmý proužek koupený, připravte si jej ze čtverce 25x25 cm.
Čtverec rozřežte po úhlopříčce a sešijte k sobě vzniklé dva díly do kosočtverce. Šev rozžehlete a podél šikmo řezaných stran řežte proužky 4 cm široké. Vzniklé proužky si nadpojte zhruba do délky 120 cm. Množství je úplně dostačující, ještě mi zbylo.


Začněte proužek přišívat po vnitřní straně obalu. Hlídejte si klopy, provázek, všechno, co by se mohlo hnout. Lemování jsem podrobně popisovala již v dřívějším příspěvku o běhounu "opilcova stezka". Je tam popsáno o spojování konce a začátku lemovacího proužku, i zakládání rohů.


Našitý a spojený lem si obraťte na vnější stranu a buď rovnou přišívejte, nebo si ho založte a přichyťte kolíčky. Po přišití lemu je hotovo.






Snad se to povedlo :-)

Poutko z provázku slouží buď k zavěšení na věšák, nástěnku, nebo si na něj ještě přidejte karabinku či kroužek na klíče a můžete si obal nosit zaháknutý v batohu a neztratit jej. Což je šikovné zejména u dětí :-) Do kapsičky si dejte tužku, či něco jiného, co budete při sbírání samolepek potřebovat.


PS: Protože dávám postup k dispozici zdarma, ocením, když jej nebudete užívat ke komerčním účelům.

1 komentář: